oltárkép
Honlap Gyerekek a szentmisén

Gyerekek a szentmisén
Virágvasárnap PDF Nyomtatás E-mail

A gyerekek számára a virágvasárnapi szentmise végeláthatatlanul hosszúnak és unalmasnak tűnhet, mégis fontos, hogy velünk együtt ott legyenek, és átéljék az eseményeket, azt, hogy ők is részei a tömegnek. Ők is részt vesznek Jézus dicsőítésében, ők is lengetik a „pálmaágakat”. Érdemes már előző este felkészíteni őket, hogy mire számíthatnak. Mondjuk el nekik, hogy rendhagyó módon most nem a templomban, hanem az udvaron fogunk gyülekezni, mert megjelenítjük Jézus Jeruzsálembe való bevonulását. Olvassuk fel a Bibliából (Lk. 19, 28-40), vagy mondjuk el saját szavainkkal a történetet! Eljátszhatjuk gyurmából készült figurákkal, készíthetünk papírból pálmaleveleket. Énekeljük együtt a Hozsanna 77-es énekét! Képzeljük el, hogy mi is ott vagyunk a tömegben! Mondjuk el, mit látunk, mit hallunk, mi történik! 

Piszkos ruha: Képzeld el, hogy te is ott vagy a Jézust ünneplő tömegben, és te is leteríted Jézus elé a ruhádat. Hazaérve édesanyád megszid a piszkos ruhád miatt. Mit mondasz neki?
A passióra jobban oda tudnak figyelni, ha megfigyelési szempontokat adunk nekik. Pl.: Kik a szereplők? Ki az, aki elárulta Jézust? Ki az, aki megtagadta? Hányszor? Milyen állat szerepel a történetben? Ki énekelte Jézus szerepét?
Ha együtt ünnepeltük Jézus dicsőséges bevonulását Jeruzsálembe, ne hagyjuk ki a gyerekeket a szent háromnap megünnepléséből sem, hiszen húsvéti örömünk csak akkor lesz teljes, ha virágvasárnaptól húsvét vasárnapig részesei vagyunk az eseményeknek. Nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat liturgiája rendkívül mozgalmas és szemléletes egy kisgyerek számára is, ha kellően felkészítjük őket.

 

 
Nagycsütörtök PDF Nyomtatás E-mail

Nagycsütörtök az utolsó vacsora megünneplése, Jézus elárulásának és elfogatásának napja. Azon kívül, hogy elmondjuk, vagy felolvassuk nekik a történetet (Lk. 22, 7-23.), el is játszhatjuk az utolsó vacsorát. Tavaly mi ezt kipróbáltuk, és a kétévestől a nyolc évesig, mindenkire nagy hatással volt. Az asztalt leterítettük fehér abrosszal, kovásztalan kenyeret sütöttünk, és szőlőlevet ittunk. Felolvastuk a Bibliából Jézus szavait. Megmostuk egymás lábát is, ahogyan azt Jézus tette a tanítványokkal. Döbbenetes volt, hogy a máskor hangoskodó, veszekedő gyerekeim megilletődött csendben tartották oda a lábukat, illetve egymás elé térdelve mosták meg a másikét is.

 

 
Nagypéntek PDF Nyomtatás E-mail

Nagypéntek: Jézus szenvedésének, halálának és temetésének napja. Ez bizony egy szomorú nap. Nem kell a gyerekeket sem „megkímélni” tőle. Érdemes beszélgetni velük a szenvedésről. Ők is átéltek már kisebb-nagyobb szenvedéseket, vérzett már kezük, lábuk, vagy esetleg szomorkodtak amiatt, hogy társaik kicsúfolták, megbántották őket. Fonhatunk gallyakból töviskoronát, virágcserépben elkészíthetjük a Golgota hegyét három kis fakereszttel, mellé kövekből kirakhatjuk a sírboltot. Járhatunk együtt velük keresztutat a templomban, ha tehetjük érdemes végigjárni a Mária-kápolnánál található szabadtéri keresztutat is. Bár a gyerekek számára nem kötelező a böjt, azért attól semmi bajuk nem lesz, ha ezen a napon ők sem kapnak húst. Megbeszélhetjük velük, hogy ma nem eszünk-iszunk finomságokat, nem nassolunk, nem kapcsoljuk be a Tv-t, számítógépet.

 
Nagyszombat PDF Nyomtatás E-mail

 

Nagyszombat: Jézus sírban pihenésének ideje. Egy rövid időre őket is nyugodtan elvihetjük a szent sírhoz. 10-15 percet még az óvodáskorúak is kibírnak csendben, utána pedig elmondhatják, mit hallottak, mit láttak, mit tapasztaltak, amíg csendben voltak. A húsvéti vigília általában késő este kezdődik, de azért ettől sem kell megijedni. Tavaly mi elvittük a gyerekeket és meglepően jól bírták. A tűzszentelés magával ragadta őket, az olvasmányok hosszú sora alatt kicsit bóbiskoltak, a harangok pedig kiverték a szemükből az álmot.
Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy érthetőbbé tegyük gyermekeink számára liturgiát, ha megpróbálunk kicsit az ő szemükkel nézni, megdöbbenve fogjuk tapasztalni, hogy a mi hitünk is személyesebbé válik, mert miközben elvezetjük gyermekeinket Jézushoz, mi is közelebb kerülünk Hozzá. Áldott készülődést, és ünneplést kívánok mindenkinek!